Team Rotary Eindhoven-Kempenland

Reisdagboek RC Eindhoven-Kempenland

Voor zover mogelijk (aan de hand van sms berichten) een overzicht van de reis
Op dit moment is de berichtgeving beperkt tot sms verkeer en zeer beperkt telefonisch contact. Samen met de familie's uit Tienen proberen we een zo compleet mogelijk beeld te geven van het verloop van de reis.

Ook is er een Franstalig verslag te lezen en zijn er veel foto's te zien van de voorbereidingen en het vertrek uit de diverse steden in Europa op de volgend links: http://www.4hforafrica.org/mali2006.html van RC Wezembeek-Kraainem, RC Nantes Duchesse Anne

Voor de route in detail: https://rotary-maliteam.tripod.com/Routegoogle.htm

24-10-2006 Eersel - Tienen

Vertrek Eersel bestemming Tienen. Dinsdagavond rond 18.00 uur begon het in de Brabander in Eersel al aardig vol te lopen met de leden met partners van onze Rotary club. Ingrote getalen waren zij allemaal aanwezig. Zo kwam ook rond kwart voor zeven 10 leden van onze contactclub RC Leverkusen-Opladen binnen. Om zeven uur werden een vijftal voortuigen voorgerden die wij naar Mali moeten brgaan brengen. Deze werden gebracht door enkele Rotary vrienden uit Tienen.

Direct werd begonnen met het avondeten bestaande uit een stamppotbuffet. Tijdens het buffet werden de aanwezige toegesproken door onze voorzitter Tom Verspaandonk die de deelnemers een voorspoedige reis toe wenste. Heinrich Hendrikx van RC Leverkusen-Opladen wees in zijn toespraak op het internationale karakter van deze bijzonder expeditie. Hij wenste alle deelnemers van deze tocht een behouden thuiskomst toe. Tot slot sprak Eric Koch namens RC Tienen enkele woorden. Hij vertelde dat door enkele misverstanden omtrent betalingen over en weer bij lustrums het idee ontstond dat onze Rotaryclub wel eens met dit project zou kunnen meedoen. Hetgeen ook geschiedde.

Om 20.15 uur ging iedereen naar buiten en speelde het Krankjorumorkest vrolijke noten. Buiten rondom de voertuigen sprak de burgemeester van Eersel bemoedigde woorden voor alle chauffeurs en prees de initiatieven van Rotaryclub Eindhoven-Kempenland. De opbrengst van de kerstbijdrage van de medewerkers van de gemeenten werd bestemd voor het schooltje in Samanco. Een van de voertuigen werd gedoopt met champagne waarmee tot uitdrukking werd gebracht dat we veel geluk zouden hebben tijdens onze trip.

Toen was Andries Bosma  aan het woord. Hij wees op het unieke karakter van deze onderneming “Rotary ten top” sprak hij. Ook hij wenste het gehele team veel succes toe en was nu al nieuwschierig naar alle verhalen.

Tot slot sprak Wiel Muijsers ook namens de andere teamleden de dank uit naar alle leden en bestuur van Rotaryclub Eindhoven-Kempenland die het mede mogelijk gemaakt hebben de expeditie te kunnen ondernemen. Speciale dank ook voor Jock van der ham en Peter postma die het vertrek van ons zo uitstekend hebben georganiseerd. Ook dank aan alle familieleden en vrienden die ons zo geholpen hebben in diverse verschillende belangrijke zaken. Ook dank aan de vele sponsors in deze internationale hulpactie voor hun medicijnen, kleding, schoolbenodigheden en dregelijke.

Speciale dank gaat ook uit naar de vele sympatsanten van binnen en ook buiten onze Rotaryclub voor hun financiele bijdragen.Tevens bedanken wij de burgemeester en onze oud-gouveneur voor hun vriendelijke woorden.

Laten we ook niet vergeten te bedanken RC Tienen en RC Brussel-Wezenbeek voor de goede samenwerking in dit bijzondere project. Zo ook bedanken wij RC Leverkusen-Opladen voor het speciaal hier naar toekomen voor het uitzwaaien en hun support. De Brabander in Eersel, bedankt voor de uitstekende medewerking. We zullen hun restaurant zeer zeker missen.

Het Krankjorumorkest voor de muzikale ondersteunig van het vertrek. Ook bedanken wij al onze vrienden die meegedaan hebben aan de rally Amsterdam-Beijing voor het uitwisselen van de ervaringen. En alle aanwezigen bij het vertrek voor hun ongekende enthousiasme en belangstelling voor dit MALI-PROJECT.

Voor ons als chauffeurs was het vertrek een ongeloofelijk ervaring die we nooit meer zullen vergeten.

Wij zitten nu inTienen en  gaan ons nu opmaken voor de volgende etappe.

John, van de Brabander, sorry wij zijn vergeten te betalen!!!!! Maar dat komt na onze reis zeker weer goed.

25-10- 2006 Tienen

Laatste zaken regelen in Tienen, zoals het goed inrichten van de jeeps. Het herpakken van de eigen baggae (waar had ik die tandenborstel ook alweer gelaten etc.)

26-10-2006 Tienen-Brussel-Nantes 720 km

Vertrek via Brussel naar Nantes

De dag begon al vroeg na een gezellige avond bij een Rotary familie in Tienen. Als laatste in de kolonne reed onze chauffeur Arthur, hij werd plots opgeschrikt door blauwe zwaailichten en een loeiende sirene. Na een vervaarlijke inhaal maneuvre door de politiewagen en een afsnijdende beweging drong het door dat deze ophef voor hem bedoeld was. Het bleek dat het zeildoek ter bescherming van de bagage de nummerplaat geheel bedekte, dit naar ontevredenheid van de weledele poilitie beambten. Daar het Frans van Arthur zeer beperkt is heeft hij in het Engels duidelijk gemaakt dat hij deel uitmaakt van een kolonne, dat de kolonel de troepen aanvoerd en hijzelf de weg niet wist - dit resulteerde in een zeer snelle actie van de Belgische politie waarbij de hele groep aan de kant werd gezet. Ondertussen was het probleem van de nummerplaat opgelost en vervoegde Arthur zich weer bij de groep.....via de busbaan (boze blikken bij de politie). Lang gewacht op het vertrek vanuit Brussel. Het vertrek uit de BeNeLux is een feit; op naar 'La belle France'. Bij het passeren van de Belgisch- Franse grens begonnen de eerste problemen zich te ontplooien; de mobiele telefoons van diverse leden van de equippe werkte niet meer naar behoren... Vanzelfsprekend was de paniek groot! Uiteindelijk bleek dit (gelukkig)`van tijdelijke aard; wellicht was het tempo van enkele 'coureurs' te groot. Bij een aantal van de expedite- leden kwamen de rally herinneringen naar boven, dit beperkte zich niet alleen tot ons team! Echter voor een aantal overige leden was het tempo aan de hoge kant.

27-10-2006 Nantes - Le Dorat 300 km

Zeer goed ontvangen door de RC Nantes. Een groots afscheid met de Burgemeester, champagne en hapjes. Onder politiebegeleiding te motor en te paard (nee hoor, geen paarden maar auto's) en veel blauwe zwaailichten de stad uitgereden op weg naar Le Dorat (Limoges).

28-10-2006 Le Dorat - Sètè (570 km) - Tanger (36 uur)

Vertrek naar Sètè (voor het aanmonsteren op de ferry naar Tanger)

Hier een eerste kort bericht van de drie Tiense Rotarians, op weg naar Mali. Na een rit van 930 km , zijn zij gisterenavond toegekomen in St Siffret (nabij UZES- in deProvence), waar zij overnacht hebben in het vakantiehuis van 1 van de 3 leden. Het is er vandaag nog prachtig weer.

Afspraak is om 15.00 u om de andere jeeps terug te vinden en samen de boot te nemen, op weg naar het echte avontuur.

Na een heerlijk ontbijt, georganiseerd door RC Le Dorat en een drankje, 'tartes aux fruits de mer' aangeboden door RC Sètè en een reparatie van een gebroken uitlaat van een van de 4x4's de veerboot op.

29-10-2006 ferry

Via Ibiza naar Tanger. Het weer op de Middelandse zee is prachtig. De hutten en het eten aan boord zijn goed en de goede sfeer zit erin.

30-10-2006 Aankomst Tanger - Marrakech 600 km

De veerboot met de 10 4x4's en de 23 deelnemers is veilig aangemeerd in Tanger. De goed uitgerustte equippes bevinden zich nu in de Noord-Afrikaanse zon! Verwacht wordt dat de komende twee dagen nog 'rustig' zullen zijn, echter daarna zal het 'stevig aanpoten' worden. Het weer is zeer goed, de mond(stof)kapjes zouden al goed gebruikt kunnen worden, echter niet tegen het stof maar tegen de enorme aanwezigheid van uitlaatgassen (voor degene die ooit in steden als Bankok of Caïro geweest zijn; vergelijkbaar x 2). Volgende stop: Marrakech.

De eerste paar honderd kilometer naar Marrakech is een goed berijdbare 4-baans weg, echter de laatste 150-200 km wordt de weg erg smal en zitten overal redelijk gevaarlijke scheuren en gaten in het wegdek. Bijkomend 'gevaar' is dat het laatste deel van deze etappe in het donker wordt gereden en het overgrote deel van de lokale chauffeurs de gewoonte heeft zonder licht te rijden.

Net als in Europa word de groep welkom geheten door de lokale Rotary Club. Morgen wordt er een bezoek gebracht aan het ziekenhuis om medisch materiaal te schenken.

31-10-2006 Marrakech

Het bezoek aan het hospitaal (ca. 60 km van Marrakech) van Chichahoua was zeer de moeite waard. Divers medisch materiaal is daar overhandigd aan de gouverneur van de provincie.

's Avonds werd een Rotarij bijeenkomst van de RC Marrakech bijgewoond in een luxe 5 sterren hotel. De algemene sfeer was die van 1001- nacht. Een zeer geslaagde dag! Er worden inmiddels al bijnamen verdeeld onder de vrienden; een voorbeeld hiervan van wellicht de oudste deelnemer met 74 jaar..(echte naam bekend bij de redactie) heeft ondertussen de bijnaam BOMPA (OPA) RED BULL heeft gekregen. Naar het schijnt is hij goede vrienden met het gaspedaal van de 4x4's

Stephane Huynen hoort verder tot in Marrakech dat jullie website zo snel en goed wordt bijgewerkt. Dat doet hen daar en velen hier echt veel plezier!

Dank hiervoor!

01-11-2006 Marrakech - Tan Tan 600 km

Er wordt gedurende vrijwel de gehele expeditie vroeg reveille geblazen, zo ook vandaag. Om 07.00 werd er vertrokken naar Tan-Tan. De route voert over het hooggebergte (ca. 1800 m) en in combinatie met de slechte staat van de weg niet ongevaarlijk, voorzichtigheid geboden.Om 14.30 tussenstop te Agadir voor de lunch en tanken van de voertuigen. Opvallend is dat er veel nieuwe huizen staan (als resultaat van een 'recente' aardbeving). Iedereen heeft genoten van het zeer wisselende landschap. Langs de weg meinig schaap of geit gezien die een harde aanvaring gehad heeft met een voertuig (nee niet met een van de jeeps).

De 2e helft 3 maal aangehouden bij (leger ) politieposten, de eerste 2 gingen vrij soepel onder leiding van de Kolonel. Echter bij de 3e post was de Kolonel reeds gepasseerd toen de overige 9 jeeps werden aangehouden. De beambten deden dermate moeilijk, ook nog toen er werd vermeld dat 'de Kolonel' reeds was doorgereden; niets mee te maken. Toen het telefoontje naar de Kolonel werd gedaan en hij op de terugweg was, werden de heren toch lichtelijk nerveus; het hemd ging weer netjes in de broek, het geweer recht en strak in de houding. Hevig saluerend naar de kolonel en nu ook naar de rest van de groep en een aantal keer in de houding springend was alles opgelost! De route is echt 4x4 werk, gaat over ongelooflijk slechte wegen.

Aankomst in Tan-Tan om 19.30, overnachting in het Officiers Hotel van het Marrokaanse leger (dit roept menig herinnering op aan de dienstijd...) . Morgen weer vroeg uit de veren!

02-11-2006 Tan-Tan - Dahkla ca. 800 km

Zoals gisteren reeds gezegd; vroeg op en vol goede moed weer op weg. De reis voert ons via de westelijke Sahara langs de kust van de Atlantische Oceaan (PS. Tan-Tan ligt al iets zuidelijker dan de Canarische Eilanden). Indrukkwekkend mooi deze grote hoeveelheid zand afgewisseld door enorme rotspartijen. De weg is goed berijdbaar (geasfalteerd) en de hoeveelheid politiecontrole's wordt met de dag groter; vandaag zijn het 8 controles geweest. Allen zonder problemen deze keer. Ondanks de nabijheid van de zee is het toch erg benauwd en erg vochtig. De stemming is wederom erg goed. Wat wenst een mens zich nog meer. Wat de Nederlandse equippe natuurlijk direct opviel was de prijs van de Diesel, 45 Cent per liter! Waar zijn die tijden toch gebleven.

Aankomst in Dahkla (In de Spaanse tijd was de naam van deze stad nog Villa Cisneros, tot ca. 1975) om 19.30 na een rit van 12 uur. Toch weer een erg vermoeinde rit. Wiel en Arthur rijden in principe met een Pick-Up en zo nu en dan vraagt iemand anders om eens in deze jeep te rijden. Tot nu toe komen ze er allemaal op terug, toch iets minder comfort en iets anders geveerd dan de overige jeeps.
De groep is verspreid ondergebracht in hotels, Dahkla is een opkomende toeristenstad, met tot nu toe weinig luxe maar met meer dan voldoende comfort. Tot nu toe steeds een goed onderkomen gehad en niets te klagen over het eten. Hoe zal dit in de toekomst worden, we zullen het u binnenkort kunnen vertellen! Vanavond wordt er gedineerd in het Ofiiciers Hotel van Dahkla (luchtmacht). Tot Morgen!!

Boven: Sahara , Onder: de goede weg!

03-11-2006 Dahkla-Nouadhibou 400km

Vandaag een zeer mooie route, op 200 meter hoogte met een spectaculair uitzicht over de Atlantische Oceaan. Na een rit van 5 uur wordt om 12.30 de Marrokaanse grens bereikt en een half uur later is Marrokko verlaten. De grenspost van Mauritanië houdt op dit tijdstip een heerlijke siësta en dit zorgt voor oponthoud tot 15.30. Maar daar blijft het niet bij, de controle wordt in een lekker rustig tempo gedaan waardoor het binnenrijden van Mauritanië pas werkelijkheid wordt om 17.45. Een uur later is de aankomst bij het Camping-Hotel. Voor het eerst een hotel waar minder comfort beschikbaar is. Zo is er geen douche en één handoek moet gedeeld worden met 3 personen. Desondanks blijf de goede sfeer heersen!!

Hier een Franstalig artikel MET FOTO's van dhr. Hervé Digabel (RC Nantes Duchesse Anne) in Nouadhibou

04-11-2006 Nouadhibou-Choum (treinreis) 400km / CANCELLED -Herziene route: Nouadhibou - Atar 900 km

Na de eerste nacht in Mauritanië wordt voor de eerste keer tijdens deze expeditie de route herzien. De geplande treinreis (vertrek deze avond. Een trein met een lengte van 2,5 kilometer aangedreven met 7 locomotieven) gaat niet door en om het mijnenveld te ontwijken wat in het noorden van Mauritanië ligt, wordt besloten niet rechtstreeks (west-oost route) te rijden. De route gaat nu via het zuiden richting Nouakchott en dan weer naar het noord-oosten richting Atar (ten zuiden van Choum). Dit zorgt voor een extra 800 zware kilometers, maar toch ook weer een leuke route. Zo wordt het deel naar Nouakchott langs de kust gereden, waarvan een gedeelte van ongeveer 180 km over het strand!

Klik op foto voor detail

 

Het strand richting Nouakchott

De alternatieve route blijkt een grotere inspanning dan aanvankelijk gedacht. Aankomst in Atar was dan ook erg laat; 22.00 lokale tijd en door dit late tijdstip was het erg moeilijk nog een maaltijd te regelen. Na enig onderhandelen is het dan pas na twaalven dat de vermoeide en hongerende teamleden een maaltijd kunnen nuttigen. Toch vol goede moed morgen weer vroeg dag!

05-11-2006 Atar - Chinguetti 100 km

Inderdaad, de dag begint alweer vroeg maar de sfeer blijft nog steeds opperbest! En we liggen ondanks de verandering van route gisteren nog goed op schema. Op naar Chinguetti, het is een schitterende bergtocht met prachtige vergezichten over onverharde, zeer stoffige wegen. Chinguetti is een middelgrote stad en was in de Middeleeuwen de belangrijkste stad in de handelsroute van kust naar Naeaquis. Destijds kwamen daar 3000 kamelen per dag langs met handel, o.a. zout. Er wordt een bezoek gebracht aan prehistorische grotten met even oude rotstekeningen. De vermoeidheid begint nu toch enigszins toe te slaan en morgen wordt een deel van de gisteren afgelegde weg, zo'n 500km weer teruggereden wordt om via de tweede route verandering deze expeditie naar Mali te rijden. Deze verandering vermijdt een rit over onaangegeven paden en wegen en zal nu voor een groter deel over geasfalteerde wegen lopen. Hopenlijk zal de communicatie weer snel beteren. Speciale dank voor de huidige communicatie aan de familie's uit Tienen.


Chinguetti

06-11-2006 Chinguetti - Nouakchott 500 km

De gezondheid van de hele groep is perfect. Er zijn nog geen gevallen van “toerista” (buikloop op zijn mooi nederlands). Het is wel bloedheet (35-45 graden) en wat tegenvalt is dat van 2 van de Jeeps de airco inmiddels stuk is. Deze ca. 6 uur durende etappe gaat weer terug naar Nouakchott, de stad die eergisteren gepasseerd werd op weg naar Atar. Gekozen wordt voor een route via 'binnenwegen' en de 4x4 stand wordt goed gebruikt. Het is wederom onbeschrijfelijk mooi en ondanks het zwaardere rijden zeker de moeite waard! Ook op de geasfalteerde wegen moet er goed opgelet worden, het asfalt ligt 10 cm boven het zand en dus zodra een auto van de weg afraakt loopt hij gegarandeerd vast of erger nog, slaat hij over de kop. Het verblijf in Nouakchott is in het Mercure Hotel (met zwembad) onder Nederlandse leiding. De keuze van dit hotel is mede gemaakt omdat er de mogelijkheid bestaat de wagens met kostbare inhoud veilig te parkeren. Het team RC Eindhoven-Kempenland hoopt clubgenoot Frank Klemann te ontmoeten die een kamer in dit zelfde hotel heeft.

Het comfort is zoals verwacht nogal beperkt : er is niet altijd water op de slaapplaatsen, of zeer weinig, of niet warm, ... Toilet doorspoelen (1x per dag) met emmer water. 1 Badhanddoek per 3 hotelgasten. Geen douche, per 2 in 1 bed (lepeltje-lepeltje), etc.

Het menu is niet erg gevarieerd : meestal geitevlees (of toch de botjes ervan) en 1 dag waren er ook eieren. De bevolking in Mauritanië is niet echt vriendelijk, dus kijkt de groep reikhalzend uit naar de vriendelijkheid van de Malinezen. Ergens onderweg hebben ze slechte spagetti gegeten voor 10 € per persoon.

Verwacht word om morgen via Kiffa in Ayoûn el'Atroûs te arriveren en donderdag in Bamako aan te komen.


klik op foto voor detail

07-11-2006 Nouakchott - Kiffa - Ayoûn el'Atroûs 900 km

Reveille om 6 uur 's ochtends en vertrek een uur later om 7 uur voor een traject van ca. 900 kilometer. Het plaatsje Ayoûn el'Atroûs is onderdeel van menig Parijs-Dakar Rally geweest.

Er gebeurde vandaag het eerste 'ongeluk' : Luc en Stéphane kregen een klapband bij een snelheid van 135 km/u, vlak voor een brug. Gelukkig is Luc een uiterst ervaren chauffeur en was hij al de hele dag bang dat de band het niet zou houden ('s morgens was bijpompen al nodig). Hij was dus voorbereid en heeft de wagen recht kunnen houden en ook de brug gemist. Dit zorgde toch wel voor veel spanning.

Onderweg hebben ze bij een pompstation een uur moeten discussieren en touwtrekken omdat de pomphouder beweerde dat ze meer getankt hadden dan wat de pomp aangaf. Jammer genoeg weer een smet op het blazoen van de Mauretaniers.

Aankomst in Ayoûn el'Atroûs om 21.30. Vannacht logeren ze in een auberge, ver weg van alles,' in the middle of nowhere', het was zelfs erg moeilijk om er met de wagens te bij te komen. De hutjes hebben geen water, geen airco, maar wel muggen en electriciteit. Zijn de muskieten-netten toch nog ergens goed voor! Het is nu nog wachten op het avondmaal (meestal duurt dat 2 à 3 uur). De sfeer is NOG ALTIJD GOED.

Het traject morgen (Ayoûn - Bamako) is wat korter maar er zijn stukken met slechtere wegen, dus zal het ook een zware dag worden.

08-11-2006 Ayoûn el'Atroûs - Nioro - Bamako (MALI) 650 km


Klik op foto voor detail

Mauritanië, het tweede Afrikaanse land op de route, wordt verlaten en het land van bestemming, Mali wordt om 11.00 binnengereden. De temeratuur is vrijwel gelijk aan die van de afgelopen week, 35 tot 45 C echter de luchtvochtigheid is tegen verwachting een heel stuk lager. Ondanks kleine incidenten als de klapband van gisteren en één van de wagens die van de weg afgeraakt is gaat alles voorspoedig. We zijn erg benieuwd naar de Malinesen na de wat slechtere ervaring met de mensen in Mauritanië. Na de grensovergang een tussenstop in Nioro (om 11.30) ongeveer 250 km achter de kiezen. Nu volgen nog een zware 400 kilometer via Diéma en Didiéni naar de bestemming van vandaag, Bamako. Dit laatste gedeelte ging over een weg als een wasbord boordenvol met kuilen, stenen etc. Er zijn dan ook tijdens deze etappe maar liefst 3 banden stuk gereden!! Aankomst om 23.45 Nederlandse tijd in het hotel, iedereen is vermoeid en dankzij Jean-Marie kan er genoten worden van een welverdiend koud biertje. Vanavond/vannacht tevens ontmoeting met de uit België ingevlogen gasten. De contact club in Bamako is RC Bamako-Koulouba waar menig vaantje van RC Eindhoven-Kempenland zal achterblijven.

Bamako is de hoofdstad van het land Mali . De stad heeft een bevolking van 953.600 inwoners (2004 census) en ligt aan Niger rivier in het zuidwestelijke deel van het land. Bamako is het regeringscentrum van het land. De stad heeft tevens een haven aan de rivier en is een regionaal handelscentrum. Er zijn ook industrieën, de belangrijkste zijn de textielindustrie , de vleesverwerkende industrie en de metaalindustrie . Ook is er visserij op de rivier de Niger.

Onder het Koninkrijk Mali was het een belangrijk centrum voor ( moslim ) scholing. Tegen de 19e eeuw was de belangrijkheid van de stad echter afgenomen. In 1883 werd de regio ingenomen door Franse troepen en in 1908 werd Bamako de hoofdstad van Frans Soedan .

Het weer in Bamako kan zeer onplezierig worden in delen van het jaar als een droge harmattan wind zand en stof van de Sahara aanvoert. Het regenseizoen in Bamako is van mei tot oktober.

 


Links boven: Bamako, Rechts boven: Bamako is een vervuilde stad - Smog, Onder: Verkeer in Bamako

09-11-2006 Bamako

Vandaag en morgen wordt er uitgerust, tevens heeft vandaag een bezoek plaatsgevonden aan het hospitaal van Bamako. Helaas kan ik u over dit bezoek geen details geven. Mijn betrouwbare bron ter plaatse heeft gisteren, samen met 6 andere deelnemers dankbaar gebruik gemaakt van de eerste hotelbar deze expeditie en heeft hierdoor het hospitaalbezoek gemist. Deze heren zijn vandaag dan ook slachtoffer van het (uit)lachen door de rest van de groep. Vandaag lekker aan het zwembad, met frisdrank. Wellicht ontvang ik later vandaag verdere details.

Dankzij Marleen Huynen meer info:

In het hospitaal verblijft een jongen met een zware verwonding aan het aangezicht. Mogelijk een schotwonde. De kolonel Jean-Marie wil deze jongen meenemen naar Belgie om door zijn zoon (gratis) te laten opereren (kaakchirurgie met stukjes uit zijn ribben). Voor de ziekteverzekering in Belgie is het belangrijk om te weten of de jongen al dan niet de leeftijd van 18 al heeft bereikt, maar hij kent zijn geboortedatum niet.

Niet getreurd want er was een radioloog in de zaal. Ludo Onkelinckx heeft aan de hand van een onderzoek de leeftijd van de jongen kunnen bepalen (16j) waarop onmiddellijk alle aanvragen werden ingediend bij de Belgische ambassade voor een verblijf in Belgie van 6 maanden.

10-11-2006 Bamako

Vanaf vandaag begint het 'uitdelen' van de hulpgoederen. 1 Wagen werd al ter plaatse afgeleverd en de overige wagens zijn dus nog iets zwaarder geladen met mensen en materiaal. Het weer is fenomenaal goed, heerlijke temperatuur en een strak blauwe lucht. Dit in tegenstelling tot vorige expeditie's waarbij het grijs en bloedheet was. Voor het team van RC Eindhoven-Kempenland is dit de eerste deelname en zij vallen dus qua weer met hun neus in de boter.

Vandaag het bezoek aan de school in Samanco; de 'Pierre Dubois school'. Hier is een grote hoeveelheid didactisch materiaal geschonken zoals schriften, pennen etc. Ook kleding, waaronder bijvoorbeeld T-shirts, hebben hier hun goede bestemming gevonden. De verwelkoming was hartverwarmend, veel gezang en blije gezichtjes, dit zal in het geheugen gegriefd worden!

De dag wordt afgesloten middels een diner samen met de RC Bamako-Koulouba en RC Kati. Een gezellig samenzijn en natuurlijk uitwisseling van de club vaantjes.

Ook lezen de teamleden graag het gastenboek van deze website, het doet ze goed de berichten te lezen, dus; schrijven mensen!!

11-11-2006 Bamako - Djenné 450 km

Vertrek om 07.00, voor alweer een mooie tocht, naar Djenné. De route bevat ook een oversteek van de rivier de Niger, de jeeps worden bumper aan bumper, deur aan deur op de pont gereden en dan is het toch handig zo'n open dak als enige uitgang. Ook vandaag wordt het uiterste gevraagd van de chauffeurs en wordt er veel gereden met de 4x4 'stand' ingeschakeld. In het kleine stadje San wordt gestopt om medicijnen, medisch materiaal en schoolmateriaal te geven aan de zusters. De karavaan trekt weer verder en om 16.30 wordt de stad Djenné bereikt.

Djenné is een stad in Mali gelegen aan de rand van de Sahara. Djenné is prachtig gelegen op een verdedigingseiland in het bassin van de Niger. De stad is vooral bekend vanwege de al eeuwen bestaande "leemarchitectuur" waarin de gebouwen zijn opgetrokken. De wekelijkse markt aan de voet van de schilderachtige moskee met haar kantelen en de verstevigingen van balken die uit de muren steken trekt altijd bevolking uit de verre omtrek. Veel mensen komen ook per boot over de rivier. De stad ligt op zo'n 500 km. afstand van de karavaanstad Timboektoe, waarmee ook handel gedreven wordt. Djenné is lid van de Organisatie van de Steden van de Erfenis van de Wereld en het historisch stadscentrum staat op de Lijst van monumenten op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Na een kijkje in de stad en een bezoek aan de zeer bijzondere moskee is het alweer avond. De dagelijkse briefing ( zo ziet u, het is een zeer serieuze onderneming) wordt deze avond gehouden onder een mooi rieten dak. Zoals u heeft kunnen lezen ligt de stad in een rivierdelta, dit heeft veel voordelen en ook enkele nadelen... De briefing werd dan ook niet enkel bijgewoond door de expeditie leden, er waren ook honderden muggen! De flesjes Deet (anti-mug) deden al snel de ronde.

12-11-2006 Bamako - Mopti 250 km

Vandaag is het een korte afstand en alles gaat op het gemak. Het zal 3 uur gaan kosten om in Mopti aan te komen. Ook nu weer wordt er met een veerpont een rivier overgestoken, ditmaal de 'Bani'. Plaats voor 8, maar ook nu weer zorgen de rotarians dat er 10 jeeps op passen en er weer uit het dakraam gekropen moet worden. Het was een korte, mooie tocht en er was tijd om nog een prachtige boottocht te maken.

Mopti is een stad in oostelijk Mali, gelegen aan de Bani rivier. Dit is een zijrivier van de rivier de Niger. Door de ligging dicht aan de rivier, was het in het verleden voornamelijk een vissersdorp. Mopti wordt daarom ook wel het Venetië van West-Afrika genoemd. De stad is geëvolueerd tot het commerciële centrum van Mali.

13-11-2006 Mopti-Sangha 115 km

Vandaag hebben Luc en Olivier de vier vanuit Parijs overgevlogen expeditieleden ( Benoît, Isabelle, Michelle en Anne) van het vliegveld van Mopti opgehaald. Na de verwelkoming van de nieuwe gasten wordt er vertokken naar Sangha, "Dogonland'.


Sangha

14-11-2006 Sangha - Gossi 400 km

Door het gebrek aan gsm ontvangst in het gebied tot nu toe, helaas, nog geen nieuws. Zodra er weer communicatie is wordt er natuurlijk weer verslag gedaan. Vandaag is er met grote vertraging (reden is nog onduidelijk) vertrokken naar Zuster Salomon in Gossi. 12.30 was het vertrek en vijf uur later, dus om 17.30 (Mali tijd) is er nog 4 uur te rijden!! Morgen is een rit gepland naar Gao en terug naar Gossi. Uiteindelijk is de aankomst in Gossi, bij Zuster Anne Marie Salomon om 20.45, waar ze een warm welkom ontvingen. Anne Marie heeft slaapplaatsen geregeld bij "les norvégiens" en ook heerlijke couscous.


Klik op foto voor detail

15-11-2006 Gossi - Gao - Gossi 340 km

Vandaag is de officiele overdracht van de voertuigen, medicijnen en schoolmateriaal aan zuster Anne Marie. Er wordt genoten van een heerlijk ontbijt en er wordt een bezoek gebracht aan het ziekenhuis van Gossi, Kaigourou. Tevens staat er nog een 'uitstap' naar Gao op het programma voor één jeep met Jean-Marie, Marc en 2 anderen. Alle globetrotters maken het goed en moeten morgen weer vroeg op voor het traject Gossi - Timboektoe.

16-11-2006 Gossi - Tombouctou

Vandaag is de radiostilte verbroken en kort getelefoneerd met de avonturiers. Ook nu nog is er slechts sporadisch gsm ontvangst. Op dit moment rijdt de expeditie op zo'n honderd kilometer van Tombouctou door de Sahel op het punt waar 10 jaar geleden een helikopter van de Parijs-Dakar rally is neergestort. Ze rijden nu permanent door het zand en genieten er ook van dat dit mooie zand overal zit; neus, mond etc. Voor alle zekerheid hebben ze een Touareg gids (compleet met 'tulband') bij zich, er staan per slot van rekening geen bordjes in de woestijn...

De vertraging van 14 november ( Sangha- Gossi) is nu opgehelderd; één van de heren werd plots ziek na een zware bergwandeling, maar dankzij de aanwezigheid van de diverse medici in het team is hij weer zo goed als beter.

Verwachtte aankomst in Tombouctou is om 17.30 alwaar zij twee dagen zullen blijven om vervolgens weer naar Mopti te rijden.

17-11-2006 Tombouctou - Tintelout - Tombouctou 100 km

Het woestijnzand wordt weer getrotseerd om de sleutels van een 4x4 te kunnen overhandigen aan het gezondheidscentrum van Tintelout (vertaald vanuit het Tamasheq; plaats waar een olifant staat). Ploeterend om de laatste zandduin te overwinnen (en om het gezichtsverlies te voorkomen voor de ogen van de dorpelingen) zonder vast te lopen, komt de jeep goed aan op de top van de duin. In de diepte kijkend zien ze een verbluffend ontvangstcommité; ongeveer 250 kamelen staan in een rij opgesteld, het is een ceremonieel ontvangst. Er wordt gezongen en gedanst, er waren veel vrolijke gezichten te zien. Door dit overweldigende ontvangst was menig avonturier zeer ontroerd. Er werd 's middags heerlijk en iets uitgebreider gegeten (dit is toch een tijdje geleden).

Morgen staat er nog ongeveer 400 kilometer zandpiste voor de boeg naar Mopti, waar de groep dan 1,5 dag later Mali zal verlaten.

18-11-2006 Tombouctou - Mopti 400 km

Nagenietend van de geweldige dag bij de Touaregs, dit was ook een emotionele dag; 'Jullie brengen niet alleen een jeep en medicijnen, maar ook hoop en erkenning'. Nu onderweg naar Mopti via Douentza. Het eerste deel, naar Douentz gaat over minder moeilijke wegen dan de afgelopen dagen en duurt 3.30 hr. Daarna rest nog 2 uur inspannend rijden over piste naar Mopti waar zij om 16.00 Mali-tijd arriveren na deze mooie rit. Om 18.15 zit iedereen aan een koel biertje te genieten van een mooie zon. Vanavond wordt er overnacht in een redelijk hotel en voor de daarop volgende (laatste) nacht in een zeer eenvoudig hotel. De ronde van Mali zit erop.

De jongen, waarover bericht werd op 09-11-06, met zware verwondingen van het aangezicht is vandaag overgebracht naar België en veilig aangekomen op het vliegveld van Charleroi. Baba is 16 jaar en zal door de zoon van Kolonel Jean-Marie geopereerd worden. Er zullen in totaal 7 operaties nodig zijn, waarvan komende woensdag de eerste zal plaatsvinden. Dit alles is georganiseerd door de Rotary met behulp van de 1ste minister van België.

19-11-2006 Mopti

Tijd voor ontspanning. Het hotel is goed en er wordt genoten van het zwembad. Er wordt al een na-controle van geschonken medisch materiaal gedaan bij het Ziekenhuis van Mopti. Nu de klus achter de rug is, voelen de teamleden de vermoeidheid over hen komen.

20.20 uur - De laatste Mali maaltijd wordt genuttigd. Wiel Muijsers bedankt de organistatie; Jean-Marie, Jean-Luc en Marc voor de geweldige ervaring. Ook wordt Stéphane bedankt voor de goede samenwerking vóór deze reis. Het Team van RC Eindhoven-Kempenland heeft tijdens deze expeditie heel veel vrienden erbij gekregen.

Morgen middag is de afreis naar Marseille, waar ze ontvangen worden door de rotariens en hun echtgenotes(n) van de 6 Rotaryclubs van Marseille. De vlucht naar Brussel vertrekt om 16 uur in Marseille en land in Brussel om 17u50.

20/21-11 2006 Terugreis

Terugreis naar Marseille waarna de volgende dag met SN Brussels (Tegenwoordig Brussels Airlines) naar Brussel gevlogen wordt. Aankomst verwacht om 17.50

20-11-2006 Allereerst een binnenlandse vlucht met een DC-3 Dakota (jaren '40) en daarna de vlucht met een Airbus A321 naar Marseille. Vertrek om 15.30 en aankomst in Marseille om 19.25; een mooi ontvangst door de 6 Rotary Clubs die Marseille rijk is. De plaatselijke clubs hebben gezorgd voor een hotel en een heerlijk diner.

21-11-2006 Regenachtig weer in Marseille zorgt ervoor dat er met enig ongeduld gewacht wordt om te mogen vertrekken naar Brussel. Het vliegtuig vertrekt om 16.00 en land in Brussel om 17.30. Hiermee wordt de laatste etappe van deze expeditie afgesloten...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2006 Michiel Slingerland